A neszmélyi borvidék

   A Neszmélyi borvidék a Dunántúl északi részén, a Dunától délre található dombvidékeken terül el. A borvidéket északon a Duna, nyugaton a Kisalföld határolja. A szőlőültetvények a Dunántúli-középhegységhez tartozó Bakony, Vértes, Gerecse és a Visegrádi-hegységeket kísérő domboldalakon, lankákon és platószerű területeken helyezkednek el. A borvidék címet 1977-ben kapta meg.

   Ma a fehér szőlők közül jellemzően a Chardonnay, Olaszrizling, Müller-Thurgau, Zöld veltelini, az illatos bort adó fajták közül pedig az Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Tramini és Ottonel muskotály terem, de kezd terjedni a Sauvignon Blanc és a Szürkebarát. A borvidék jellegzetes fajtái közé sorolhatjuk még a Rajnai rizlinget, a Leánykát és a Királyleánykát is.

   Még mindig megtalálható a korábban nagy területeken termesztett ezerjó is. Hagyományosan nagy területen termesztették itt a budai fehér, sárfehér, zöldszilváni és juhfark fajtákat (és a kék kadarkát) is, de mára csak nyomaik maradtak.

   A kék szőlők közül a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir és a Merlot fordulnak elő, bár inkább rozék alapanyagaként, mivel a vörösborok nem jellemzőek a vidékre.

   A borvidék borai általában reduktív karakterűek, szárazak, élénk savtartalmúak.

 

 

 Copyright © 2012. Minden jog fenntartva.

A weboldal tartalmi elemeinek felhasználásához a szerzők engedélye szükséges.