Látogatópontok

 

Baji Esterházy kispince

 

Bajon, a Szent Andrási dűlőben található Eszterházy kispince felújítása megtörtént 2018. 12. 31. dátummal. A felújítás után az épület látogatópontként, kiállítótérként és oktató teremként funkcionál majd. A felújítási munkák során az alábbi főbb tevékenységek valósultak meg: közműhálózat cseréje, padlásfödém hőszigetelése, az épület külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréje, teljes belső padlóburkolat cseréje, pince szellőzés helyreállítása, külső előtető és akadálymentes bejutás építése, külső tereprendezés.

 

A tájegység épített értékeinek megmentésére, állagmegóvására és újrahasznosítására lesz jó példa ez az állomás. Az uradalom családi pincéje, építmény és présház a baji önkormányzat tulajdonába került a mérföldkő ideje alatt. A pince teljes felújítása megtörtént, így ezután alkalmassá válik interaktív tájékoztatásra, a helyszín pedig több funkciót is el tud látni. Itt tervezzük bemutatni a látogatók számára a Tájban élő ember fejlesztés 100 km hosszúságú tanösvénye mentén található tájértékeket. A baji szőlőhegyen található, tágas pincével is rendelkező épületben, a „Tájban élő Ember” fejlesztés állomásként az ökológikus szőlőtermesztés, az évszázados borkészítés hagyománya, de a legújabb technológiák is, valamint az ezzel összefüggő ökológiai ismeretátadás is hangsúlyt kap.

 

A baji Esterházy kispince felújításról a konzorciumi partner honlapján szerezhető információ:

 

https://baj.hu/blog/tag/palyazatok/

 

 

 

 

 

Kerékpáros pihenő Dunaszentmiklós 

 

Dunaszentmiklós Község Önkormányzata egy kültéri bemutató tér létrehozását valósította meg a település pincesorán.
Dunaszentmiklós 077/1 hrsz-en kialakításra került egy kültéri pihenőhely, kerékpáros pihenőhely. A beruházás során az alábbi építési munkák zajlottak a területen:

 

  • építési munkák: durva tereprendezés az építéssel érintett területen a kikerült talaj felhasználásával, tükörkiemelés térkő burkolatok alatt átlag 34 cm-es vastagságban, a kikerülő talaj töltésnek felhasználásával, burkolat tükrök tömörítése, beton kerti szegély építése helyszínen készített betongerendába, 100x20x5 cm méretben, földmunkával, vágási veszteség nélkül; fagyálló térkő burkolat készítése finom kopórétegű 6 cm vastag beton térkőből, alépítményi munkákkal, 25 cm zúzottkő alépítménnyel, 3 cm fektető zúzalékkal, finom tereprendezés építési területen
  • utcabútorok beszerzése és kihelyezése: ismeretterjesztő tábla beszerzése 2 db, kihelyezése, fedett zsindelytetős pad-asztal kombináció egyedi gyártása, kihelyezése (2 db), egyedi kerékpártároló beszerzése, kihelyezése
  • tereprendezés 
  • növénytelepítés

A pihenőhely alkalmas az aktív turisták fogadására, valamint a busszal érkező, vagy a kerékpárral érkező látogatók fogadására is. Itt halad el az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút is. 

 

A kerékpáros pihenő kialakításáról Dunaszentmiklóson a konzorciumi partner honlapján szerezhető információ:

http://dunaszentmiklos.hu/#/main/competitions

 

 

 

Pezsgőgyári interaktív bemutatótér és helyi termék

 

A vidék meghatározó természeti szépségei, a Gerecse és a térség értékeinek bemutatása mellett szerepel a hely eredeti funkciójából fakadóan a környékbeli szőlőtermesztés, borászkodás és a pezsgőgyártás folyamatának ismertetése is. További cél a helyi termelők népszerű portékainak bemutatása és értékesítése.

 

 

 

 Copyright © 2012. Minden jog fenntartva.

A weboldal tartalmi elemeinek felhasználásához a szerzők engedélye szükséges.